aanmelden nieuwsbrief

Wat is het verschil tussen Functional Fascial Taping en Kinesiotaping?

[Door Jasper Smeenge] Sinds enige tijd organiseren wij een 2-daagse Functional Fascial Taping cursus met expert Ron Alexander uit Australië). Deze effectieve tape techniek is minder bekend dan kinesiotapen. Wat is nu precies het verschil tussen de twee manieren van tapen?

Het doel
Met FFT®  verkrijgt men snelle pijnvermindering, verbeterde functie en ondersteuning in de revalidatietraining doordat er pijnvrij getraind kan worden. Klinisch gezien kan er met FFT® met hoge accuraatheid onderzocht worden of er een soft tissue dysfunctie is. De focus ligt hierbij vooral op het myofasciale systeem. Fascia heeft 3 relevante karakteristieken:

  • Het is connective tissue
  • Het is gevoelig voor ‘’load’’
  • Het bevat mechano-receptoren en neural tissue

De tape techniek heeft 2 belangrijke componenten – het onderzoek en de manier van applicatie.

Onderzoek
De procedure van het onderzoek volgt standaard het klinische proces van test, interventie en re-test. Deze procedure wordt gestuurd door de  symptomen van de patiënt en is een continu proces van hertesten als de symptomen minder worden. Het onderzoek zoekt naar pijn specifieke richtingen die variabel kunnen zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de pijnlijke provocatie positie en vervolgens wordt gekeken wat de optimale tape richting moet zijn om pijnvermindering of ‘’ease’’ te krijgen. Het is een systematisch proces waarbij op de huid en het onderliggende weefsel (fascie) gradueel kracht met een rechte lijn over het pijnpunt wordt gegeven. Als er vervolgens in die range positieve verandering is wordt er gekeken of de range of motion ook toeneemt. De juiste richting is afhankelijk van verschillende factoren en er kunnen meerder richtingen/vectoren gebruikt worden.

Applicatie
De tape heeft als doel om een graduele load en spanning te geven op het weefsel door middel van een ‘’gathering’’ (bijeentrekken) techniek waarmee op de huid en het onderliggende weefsel de ‘’slack’’ wordt beïnvloed en mogelijk ook dieper liggende structuren. Door meerdere  smalle tapelaagjes op elkaar te leggen en het gradueel opbouwen van spanning op de tapestrook verkrijgen we de optimale slack. Ook de breedte van de tape is anders dan bij kinesiotape. We gebruiken meestal de helft van de breedte van een 38mm rol bruine rigide non-stretch tape, omdat je dan betere kracht en  spanning kan creëren. Hierdoor is er meer load op het weefsel met de specifieke vectorrichting van de pijn af, die reeds is gevonden in het onderzoek. Het lijkt of deze applicatie voor een verminderde range of motion zal zorgen, maar niets is minder waar. Het blijkt dat het juist vaak een faciliterende werking heeft op de range of motion! Nadat deze 2 fases zijn toegepast is er minder pijn en spanning waardoor patiënten en sporters veel beter functioneren in hun dagelijkse activiteiten. Ik heb zelf de eerste door ons georganiseerde cursus bijgewoond en ik moet zeggen dat ik verbaasd was hoe je met deze manier van tapen gelijk de pijn kan beïnvloeden! Hierdoor krijg je ook een andere kijk op structuren waarvan je denkt dat de pijn vandaan kan komen. Het is vaak anders dan we vermoeden, heb ik gemerkt.

Meer weten?
Op 19 en 20 maart organiseren wij weer de cursus Functional Fascial Taping bij FITPRO Institute in Laren. Lees hier meer
De cursus is met 14 punten geaccrediteerd voor het register algemeen practicus.

 


Related to seminar category: Functional Fascial Taping
Geplaatst op 21-02-2014 in Inspiratie