aanmelden nieuwsbrief

EPTE: Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse

Leer chronische peesklachten beter te behandelen met de EPTE® methode

De enige echte EPTE® opleiding! Gegeven door officiële EPTE® docenten vanuit EPTE® Nederland. 

2 dagen vooral praktische cursus voor therapeuten en artsen waarin we je meenemen in de beslisboom welke behandelopties te hanteren bij chronische tendinopathieën. Of juist daar (nog) niet bij te interveniëren met invasieve behandelmodaliteiten. Dit uiteraard op basis van best practice, evidence en klinische ervaringen.

Na de reguliere anamnese, functietesten en palpatoir onderzoek controleer en spiegel je bevindingen aan de hand van je echografisch onderzoek. Bestaan er aanwijzingen voor een primair peesprobleem (tendinopathie, tendinose of de weer in beeld komenden tendinitis) dan bestaat er indicatie voor een EPTE® interventie. Waarbij je onder echogeleiding precies op díe plaats dan een dunne EPTE® Dry Needling naald inbrengt.
Voor elke pees is een berekende MiliCoulomb (mC) en appliceren we via een geprotocolleerde stroom en tijdinstelling een micro-amperage stroom geappliceerd. Je zíet al binnen enkele seconden op de echobeelden de biochemische reactie ontstaan. Samen met de mechanotransductie die we je ook aanleren, treedt er daardoor een collageen stimulerend effect op en onder andere ook fagocytose van de gelaedeerde weefsels.  De meeste tendinopathieën herstellen binnen 4 tot 6 EPTE® sessies!


Deze cursus is geschikt voor (sport)fysiotherapeuten, manueel therapeuten, artsen en chiropractoren.

Nieuwe KNGF accreditatie: 18 punten. Registers Algemeen Fysiotherapeut, Sportfysiotherapeut en Beroepsgerelateerd deel.
Keurmerk:18 punten.

 

Deze inmiddels internationaal door meer dan 3000 behandelaars toegepaste techniek is niet pijnlijk. De meeste patiënten ervaren EPTE® hoogstens als oncomfortabel. Dit anders dan sommige andere, hoge stroom Percutane Naald Electrolyse (PNE) apparaten. De minimaal invasieve behandeling met EPTE® neemt over het algemeen minder dan 2 minuten in beslag!
Uiteraard moet je dat vergezeld doen gaan van load management en een gericht oefenprotocol, maar ook daar geven we je de richtlijnen voor in de cursus. We geven dan ook heel duidelijk aan: EPTE® herstart ‘slechts’ (katalyseert) de  fysiologische  ontstekingsreactie en de daarop volgende proliferatie en remodelling processen. Maar je coaching en oefeningen zorgen voor uiteindelijk herstel met op de belasting (ADL/werk/sport) aangepast nieuw, sterk, en trekvast peesweefsel. We ondersteunen dikwijls ook tijdelijk met een taping of ondersteunende brace.

Met betrekking tot het ‘tailor made” oefenprotocol per pees en per individuele patiënt; we geven op geleide van pijn, tijd en herstelverloop isometrische, excentrische en HSR oefentherapie mee. Dat laatste gaat volgens de meest recente evidence overigens het best als ook ondersteund met Flywheel-inertie trainingen. Hetgeen we je ook zullen laten zien en ervaren. Tijdens de cursus wordt aan het flankerend load management en oefenbeleid  dan dus ook uitgebreid aandacht aan gegeven.

EPTE® is dus boven alles een concept. Geen solo hands-on interventie. EPTE® inzetten betekent: correct klinisch redeneren, peesherstel initiëren middels een minimaal invasieve Percutane Naald Electrolyse en verder herstel begeleiden met een 12 weeks Trainings- en load management protocol.

De verkoop van de apparatuur loopt via Fysiosupplies.

Nog geen echo-ervaring?
De bovengenoemde 2-daagse cursus is uiteraard zeer geschikt voor behandelaars die al bekend zijn met echografie. Maar….  Heb je die ervaring nog niet, dan  verzorgen we een EPTE® 5 pezen scandag waarin we je de basisbeginselen van echografie laten zien. Maar belangrijker nog: aan het eind van deze dag ben je prima in staat de 5 pezen van de basisopleiding EPTE®  te scannen én je indicatiegebied leren herkennen.  Dus ook als je nog nooit met echo hebt gewerkt, dan heb je na deze dag voldoende competenties om de EPTE® basiscursus optimaal te kunnen benutten. En ben je ook goed in staat om dit qua diagnostiek én interventie in je dagelijkse praktijk in te zetten.

Op de cursus zullen we je kennis laten maken met de bestaande evidence (RCT’s) en laboratorium modellen welke de werkzaamheid van EPTE® bewijzen en verklaren. We starten na het eerste theorieblok met oefenen op een fantoom en pas als iedereen dat goed onder de knie heeft (!) dan starten we na een centrale demo van de EPTE®behandeling van de Patellapees. Daarna wordt in kleine groepjes onder begeleiding van onze docenten geoefend met appliceren van de EPTE® op elkaar. Uiteraard is dit altijd het spannendste moment van de cursus. Daarom begeleiden we heel erg goed en intensief met een hoge docent/cursist ratio. Pas als iedereen dit beheerst gaan we weer verder met de volgende pees en zo werken we in 2 dagen 5 van de meest voorkomende tendinopathie indicaties af. Voor extra geruststelling: in gezond, niet pathologisch peesweefsel ‘doet’ EPTE® niets. Net als bijvoorbeeld bij Dry Needling. Dat zullen we je ook laten zien in gepubliceerde onderzoeken én het is ook logisch vanuit biofysiologisch oogpunt. 

De syllabus sturen we je in PDF formaat ruim van te voren op zodat je je kan inlezen én dat je je eigen naslagwerk hebt. We printen deze niet meer uit, we zien dat de meeste mensen toch op een tablet of laptop de digitale vorm meenemen en zo aantekeningen maken. Na de cursus ontvang je een certificaat op naam. 

Na aanschaf van de EPTE® apparatuur kan je de praktijk en jezelf registreren op de internationale EPTE® site waar alle gecertificeerde centra op locatie te vinden zijn. Je kunt als je zou willen ook  meteen na de cursus ter plekke de EPTE® apparatuur kopen én meenemen. Zodat je snel in de praktijk kunt starten. Maar je kan natuurlijk ook gewoon via de webshop bestellen. Maar je kan uiteraard ook gewoon alleen de cursus volgen om jezelf als EPTE® therapeut of -arts te kwalificeren.

Programma:

Dag 1

09:00 – 11:00u Inleiding & theorie tendinopathie

11:00 – 11:15 Pauze

11:15 – 13:00 Oefenen echogeleide priktechnieken op fantoom

13:00 – 13:45 Pauze

13:45 – 15:30 Theorie & praktijk Epte electrolyse patellapees

15:30 – 15:45 Pauze

15:45 – 17:00 Theorie & praktijk Epte electrolyse supraspinatuspees

Dag 2:

09:00 – 10:00u Herhaling en oefenen dag 1

10:00 – 11:00u Theorie & praktijk Epte electrolyse achillespees

11:00 – 11:15u Pauze

11:15 – 13:00u Theorie & praktijk Epte electrolyse fascia plantaris 

13:00 – 13:45u Lunch

13:45 – 15:30u Theorie & praktijk Epte electrolyse elleboog

15:30 – 15:45u Pauze

15:45 – 17:00u Praktijk herhaling

17:00 – 17:15u Groepsfoto en mogelijkheid tot aanschaf Epte electrolyse toestel

Studiebelasting:

De opleiding bestaat uit 14 contacturen en 4 uur zelfstudie.

 

Er staan geen cursussen gepland. Vul uw gegevens in om op de hoogte te blijven van nieuwe cursussen.

Velden met een * zijn verplicht.